Stall H
Helena Hugoson Det började på allvar 1971 när vår dotter Helena, då fyra år, absolut ville börja rida (möjligen påverkad av mamma Margaretas hästintresse). Ingen utom Liz och Lars Parmler på Clarebergs ridskola ville ta emot en fyraåring. Lars blev senare Helenas tränare och mentor i hoppning upp till internationell svår klass. Den vänskap som utvecklades under den tiden håller i sig ännu.
Opal e Oden u Rödfloka Efter en tid började hela familjen rida. Den första egna hästen var fullblodet Sundowner, den andra var tävlingsponnyn BlackBird. Den tredje hästen blev ett svenskt halblod Rödfloka, som vi köpte av Sixten Pohl, och som levererades dräktig. Därefter var det dags att skaffa gård, strax norr om Göteborg, och avelsintresset hade vaknat. Efter ett par egna föl blev den godkända Connemara-hingsten Cannon nästa steg i utvecklingen.
Sixten Pohl Avelsarbetet började på allvar när vi köpt nästa häst av Sixten Pohl. Det var Orchis, även hon av Släarödsfamiljen, med genuint svensk stam (e.Optimist u.Orchidé ue. Orkan). Hon var en duktig hopphäst med placeringar i medelsvår klass i unga år, men fick en skada och sattes tidigt i avel.

Den första fullträffen i avelsarbetet var Heliotrop efter Hartung, undan vårt sto Orchis. Helena vann med Heliotrop en internationell klass på Scandinavium år 1985. Tävlingsframgångarna fortsatte med internationella placeringar, t o m i Grand Prix hoppningar.

Hästverksamheten hade nu växt i omfattning, det fanns ca 15 hästar i stallet. År 1990 beslöt vi att flytta till Skåne och började bygga upp Bäcka Gård nära Helsingborg. Avelsarbete, uppfödning, utbildning och tävling har fortsatt. Bäcka Gård är idag ett modernt välutrustat stuteri, med fullt utrustad seminstation och plats för ca 40 talet hästar, många av dem födda på gården.

Stoet Heliotrop såldes senare till Schweiz. När hon tävlat färdigt på de internationella hoppbanorna, köptes hon tillbaka som avelssto. Hon har därefter varit i avel på Bäcka Gård vid sidan av sin mor Orchis. Båda är nu döda, efter att ha lämnat mycket framgångsrika avkommor ( se Blodslinjer ). Heliotrop har fått ge namn åt Helenas företag Heliotrop AB, som hon driver på Bäcka Gård tillsamman med sin make Thomas Feldt.

Utvecklingen har därefter fortsatt genom framgångsrik avel, både med den svenska stofamiljen och med nya blodslinjer från Holland ( se Blodslinjer ) men också genom en inriktning på hingstar. Den första godkända hingsten på gården var Elmshorn som Helena köpte i Holland. En stor framgång var därefter att hingsten AERLINE H, av egen uppfödning, blev godkänd, vann bruksprovet år 1998 och blev A-premierad 2007.

Helena har under åren med framgång ridit både egna och andra hingstar i bruksproven, flera har blivit bruksprovsvinnare. Flera avkommor efter dessa hingstar är nu på väg upp mot svår och internationell klass. Se vidare www.heliotrop.se .

Ett generationsskifte har skett inom aveln, till hingstar och tävlingshästar på en högre internationell nivå.

En motsvarande utveckling har ägt rum inom familjen. Helena och Thomas har framgångsrikt utvecklat sin avel och sitt företag, HELIOTROP AB, och 2001 var det dags för ett generationsskifte. Helena och Thomas övertog verksamheten och de gamle, Margareta och Mats-Åke, byggde ett nytt bostadshus på gården. Margareta avled 2011 men företaget Stall-H finns kvar. Helena och Thomas har utvecklat Bäcka Gård och Heliotrop AB till internationellt kända namn inom hoppsport och avel. Se www.heliotrop.se

Jag Mats Åke önskar dem lycka till även i fortsättningen.© Stall-H Senaste ändring - Last modified: Sunday, 27-Aug-2017 15:33:09 CEST